Er zijn “remedies” voor het schoonmaken van ramen in overvloed, maar er zijn er maar weinig die echt werken. Dat komt deels omdat huiseigenaren zelden de benodigdheden kopen die professionele glazenwassers gebruiken.

Dit is wat je nodig hebt: Een zachte bezem en borstel, drie schone pluisvrije doeken, een natuurlijke spons, een emmer van 2 liter, magnetische raamwasser (voor schoonmaak in hoge torens of gebouwen), vloeibaar afwasmiddel, brede raamtrekkers van raam kwaliteit (of 4 cm breed voor Franse ramen), een lange steel met draaibare kop, fijnste staalwol (0000) en oude badhanddoeken om uw vloeren te beschermen.

Stappenplan ramen wassen

 1. Veeg en borstel alle losse stof en spinnenwebben weg, vooral in de hoeken.
 2. Veeg kozijnen af met vochtige doek nr. 1.
 3. Spuit een zeer kleine hoeveelheid afwasmiddel in een liter water in de brede emmer. Vermijd dat er sop ontstaat.
 4. Was een raam met de natuurlijke spons.
 5. Droog met droge doek nr. 2 ongeveer 2-3 centimeter snel over de boven- en linkerrand van het glas (rechterrand als u linkshandig bent).
 6. Plaats het rakelblad in een droge bovenhoek met het linker (of rechter) uiteinde in de droge randstrook.
 7. Trek de rakel snel en stevig recht over het natte glas naar de bodem. Droog de rakel met een handdoek.
 8. Plaats de rakel bovenaan met de linker- of rechterrand over het gedroogde eerste gedeelte. Veeg naar beneden zonder contact te verliezen en herhaal dit voor de breedte van het raam.
 9. Droog de onderdorpel met droge doek #3.
 10. Gebruik droge staalwol om resterende vlekken te verwijderen.
 11. Voor verf of tape heeft u een breed scheermes met één rand in een handvat nodig. Houd het glas nat en werk van u af. Gebruik nooit een scheermes op het geharde glas van Franse ruiten of schuifdeuren.

Altijd beginnen met een droge bovenkant en een rand, een andere techniek van professionele glazenwassers is een continue S-beweging in plaats van de neerwaartse veeg, waarbij u nooit het contact verliest met de hele ruit die nat is.

Gefeliciteerd! U hebt het thuis schoonmaken van ramen onder de knie en geniet nu van die sprankelende ramen. Benieuwd naar andere handige informatie rondom het huis? Neem ook eens een kijkje naar keyless entry bescherming.